Kattenkrabziekte: wat is dat?

Een paar dagen terug berichtten verschillende media over de kattenkrabziekte naar aanleiding van een onderzoek in Amerika. Wat is kattenkrabziekte eigenlijk en hoe kunnen katten het krijgen?
Kattenkrabziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Bartonella henselae. Deze bacteriën kunnen in hoge aantallen in het bloed van een kat voorkomen zonder zichtbare ziekteverschijnselen. Uit onderzoek is gebleken dat 22% van de Nederlandse katten de bacterie in het bloed heeft en dat ongeveer de helft van de onderzochte katten ooit besmet is geweest.

De bacterie kan tussen katten onderling via vlooien worden overgebracht. Het is dus heel belangrijk om uw dier goed te behandelen tegen vlooien. Mensen lopen de bacterie weer op door een krab of beet van hun kat.

Wat moet je doen als je gebeten of gekrabt bent?

Wanneer men gebeten of gekrabt is door een kat is het belangrijk om de wond goed uit te spoelen en daarna te ontsmetten met bijvoorbeeld betadine. Mocht de bacterie toch onverhoopt zijn overgebracht doordat er bijvoorbeeld niet goed ontsmet is, kunnen op de huid in de buurt van de krab of beet één of meerder bultjes voorkomen die weer verdwijnen. Bij 1/3 van de patiënten gaat de ziekte in de eerste dagen gepaard met koorts, hoofdpijn en algemeen ziek zijn. Na ongeveer 2 weken kunnen de lymfeklieren groot en pijnlijk worden en kan er een abces ontstaan. De ontsteking kan weken tot maanden duren maar gaat over het algemeen bij mensen met een goede weerstand vanzelf weer over. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de ziekte ernstige gevolgen hebben.
In Nederland worden gevallen van kattenkrabziekte niet geregistreerd. Men schat dat de ziekte 300 tot 1000 keer per jaar voorkomt. Er is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geen aanleiding om aan te nemen dat het aantal gevallen stijgt.

Hoe kunnen we de kans op deze ziekte voorkomen?

Door dieren goed vlovrij te houden en eventueel opgelopen wonden goed uit te spoelen en te ontsmetten kunnen we het risico op kattenkrabziekte verminderen. Het is raadzaam verwondingen door katten goed in de gaten te houden en bij mensen met een verminderde weerstand contact op te nemen met de dokter.

Met uw dier naar het buitenland?

Het wordt steeds gewoner om je huisdier mee te nemen op vakantie. Wat veel baasjes echter niet weten is dat hun dieren op korte afstand van ons land al ziektes kunnen oplopen die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen. Het gaat daarbij om gevaarlijke en dodelijke ziektes zoals hondsdolheid en verschillende door teken en insecten overgebrachte ziekten. Een aantal van deze ziektes kunnen via onze huisdieren ook weer overgaan op mensen.

Om te voorkomen dat deze ziektes zich verder verspreiden gelden strenge regels voor het reizen met dieren. Vaak moeten de voorbereidingen minimaal 3 weken voor de reis getroffen worden. Sommige landen verbieden het reizen met bepaalde rassen of verplichten het gebruik van een muilkorf. Voor landen buiten de EU gelden vaak nog aanvullende eisen zoals bloedonderzoek, wat vaak al enkele maanden van tevoren uitgevoerd moet worden.

Begin ook goed voorbereid aan de reis zelf. Gebruik in de auto een reiskennel of een hondengordel. In sommige landen is dit zelfs verplicht. Als uw dier met het vliegtuig mee gaat moet u de adviezen van de vliegtuigmaatschappij opvolgen.

Eenmaal in het buitenland moet uw huisdier om besmetting te voorkomen goed beschermd worden tegen een heel scala aan parasieten zoals teken, vlooien, muggen, zandvliegjes en lintwormen. Op veel vakantiebestemmingen kan het ook erg warm zijn, houdt daar ook rekening mee.

Bent u van plan om uw huisdier mee te nemen op reis, vraag dan ruim op tijd advies aan uw dierenarts. Wij zijn op de hoogte van de regels en kunnen u helpen uw dier gezond te houden.

De bevalling bij de kat

Het kan leuk en spannend zijn als de poes zwanger blijkt te zijn. Na de zwangerschap moet ze echter wel de kleintjes gezond ter wereld brengen. Meestal is ze prima in staat om dit zonder hulp van het baasje te doen, maar tussen de 3 tot 6 procent van de geboortes bij katten verloopt afwijkend. Om te weten wanneer een geboorte afwijkend verloopt moet je eerst weten wat de kenmerken van een normale bevalling zijn.

Verloop zwangerschap kat

Als eerste is het goed om te weten wanneer de bevalling gaat beginnen. Omdat poezen vaak meerdere keren gedekt worden is een voorspelling op basis van het dektijdstip niet erg betrouwbaar. Ook zijn er geen betrouwbare laboratoriumtesten beschikbaar. Gelukkig is het tijdstip van de geboorte wel redelijk nauwkeurig in te schatten met een echo. Dat kan vanaf de 28ste dag na de dekking en is het betrouwbaarst rond dag 30. Met een echo is het tijdstip van de geboorte dan met een nauwkeurigheid van plus of min 2 dagen te bepalen. Tijdens deze echo kunnen we ook de levensvatbaarheid van de kittens beoordelen aan het hand van de hartslag.

Echo zwangere kat

Het is mogelijk om voor de bevalling een röntgenfoto te maken om op die manier het aantal kittens vooraf te bepalen. Op die manier weet je wanneer alle kittens geboren zijn en de uitdrijvingsfase is afgelopen. Deze foto kan het beste tussen de 5 tot 10 dagen voor de verwachte bevallingsdatum gemaakt worden.

Om het tijdstip van de bevalling nauwkeuriger te voorspellen is het mogelijk om de poes enkele dagen voor de verwachte bevallingsdatum twee keer daags te temperaturen. Als de temperatuur in korte tijd daalt tot ongeveer 37 graden (normaal 38-39) zal de bevalling binnen 24 uur beginnen. In de praktijk wordt dit zelden gedaan, waarschijnlijk om praktische redenen.

De normale geboorte

Een normale geboorte kan worden onderverdeeld in drie stadia. De lengte van deze stadia kan verschillen en de beschrijving hieronder zal dus niet voor alle dieren correct zijn.

Stadium I

Stadium I duurt meestal tussen de 12 en 24 uur. De poes kan rusteloos zijn en hijgen of krab- of nestgedrag vertonen. Andere poezen zijn juist heel rustig. Meestal eten ze niet op de dag van de bevalling. Ze kunnen veel mauwen, rondjes draaien of zichzelf constant likken. In dit stadium vind de ontsluiting van de baarmoedermond plaats. Er treden ook zwakke weeën van de baarmoeder op, maar deze zijn uitwendig niet zichtbaar.

Stadium II

Stadium II duurt meestal tussen de 6 en 12 uur. In dit stadium worden de kittens geboren. Er zijn duidelijk zichtbare (pers)weeën. Voordat een kitten wordt geboren zijn vaak eerst de vruchtvliezen zichtbaar. Ongeveer 1/3 van de kittens wordt in stuitligging geboren. Nadat het kitten geboren is zal de moeder de vliezen verwijderen en de navelstreng doorbijten.

Stadium III

Na de geboorte van ieder kitten begint de derde fase. In deze fase kan de moeder even tot rust komen. De nageboorte komt meestal binnen 15 minuten, als deze niet al gelijktijdig met het kitten geboren is. De lengte van deze fase varieert van enkele seconden tot 3 uur. In zeldzame gevallen kan er nog veel langer tussen de geboorte van twee kittens zitten.

Verloskundige hulp

Meestal verloopt de geboorte van de kittens prima zonder onze hulp. Als de moeder echter na de geboorte niet binnen een minuut aandacht aan haar kitten geeft moet er actie ondernomen worden. Het is dan belangrijk om de vliezen die nog om het kitten zitten te verwijderen. Daarna moet met een schone doek het kopje en het bekje worden schoongemaakt. Als er veel slijm in het bekje zit kan dit leeggezogen worden. Hiervoor zijn speciale zuigertjes verkrijgbaar. Het is belangrijk om het kitten daarna goed droog te wrijven omdat het kitten daardoor gestimuleerd wordt om goed te gaan ademen. De navelstreng  kan  1-2 cm vanaf de buikwand met garen afgebonden worden en daarna afgeknipt. Het uiteinde kan ontsmet worden met betadine-oplossing. Hou het kitten goed warm, bijvoorbeeld met een kruikje (38-39 graden). Probeer als het kitten goed beweegt  het weer bij de moeder terug te leggen zodat het kan drinken.

Hulp van de dierenarts

Als voor of tijdens de bevalling iets gebeurt dat niet past binnen het normale verloop van de zwangerschap moet professionele hulp worden ingeroepen. Om als katteneigenaar goed voorbereid te zijn is het dus belangrijk om te weten wanneer er contact met de dierenarts moet worden opgenomen.

De eerste reden om diergeneeskundige hulp te zoeken is als de zwangerschap langer duurt dan verwacht. Hiervan is sprake als de bevalling nog niet is begonnen op dag 71 na de dekking. In veel gevallen worden poezen echter op meerdere  dagen gedekt of is de precieze dekdatum niet bekend. In dat geval kan een een verlengde zwangerschap opgemerkt worden door de lichaamstemperatuur van de poes regelmatig te meten. Als de bevalling niet begint binnen 24 uur na de daling van de lichaamstemperatuur met minimaal 1 graad tot rond de 37 graden is sprake van een te late bevalling. Dit meten van de lichaamstemperatuur wordt in de praktijk maar weinig gedaan, daarom wordt  een verlengde zwangerschap bij poezen meestal niet of te laat opgemerkt.

De belangrijkste reden om contact op te nemen met de dierenarts is als er sprake is van een afwijkende bevalling. Hieronder volgt een opsomming van gebeurtenissen die kunnen wijzen op een afwijkende bevalling:

  • problemen bij de moederpoes, bijvoorbeeld braken of algehele ziekte
  • stadium I duurt langer dan 24 uur, zonder dat er uiteindelijk sprake is van persweeën (stadium II)
  • afwijkingen tijdens stadium II:
    • groene uitvloeiing voor de geboorte van het eerste kitten
    • bruinrode uitvloeiing die niet binnen een uur gevolgd wordt door de geboorte van een kitten
    • meer dan 30 minuten aanhoudend krachtige buikpers zonder dat er een kitten geboren wordt
    • meer dan 4 uur wisselend zwakke weeën zonder dat er een kitten geboren wordt
    • meer dan 2 uur tussen twee geboortes
    • een kitten dat vast lijkt te zitten in het geboortekanaal
    • stadium II duurt langer dan 12 uur

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen te bedenken om contact op te nemen met de dierenarts. Twijfel niet om dat te doen, ook niet als u niet zeker weet of iets afwijkend is. Op tijd ingrijpen bij problemen kan het verschil zijn tussen leven en dood!

Bescherm uw huisdier tegen vlooien

Vlooien zijn kleine insecten die veel overlast voor uw huisdier kunnen veroorzaken. Ze komen het hele jaar voor omdat ze goed zijn aangepast aan het leven binnenshuis. Een vlo heeft het bloed van een gastheer nodig om te overleven. Zonder gastheer kan een vlo slechts enkele dagen overleven. Na de eerste keer bloed zuigen heeft een vlo elke dag een bloedmaaltijd nodig. De meeste vlooien leven één tot drie weken, maar sommigen leven tot wel vijf maanden.
Een vrouwelijke vlo legt gemiddeld twintig eitjes per dag die in de omgeving terecht komen. Ze komen onder de juiste omstandigheden binnen enkele dagen uit. De larven uit deze eitjes voeden zich met huidschilfers en vlooienontlasting. Ze houden niet van licht en kruipen vaak weg in kieren en naden of diep in tapijt of meubilair. Als de larven zijn uitgegroeid, verpoppen ze zich in een cocon. Dit stadium is lastig te bestrijden omdat ze zeer goed beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. Een pop kan zelfs tot 24 maanden overleven.
De ontwikkeling van ei tot volwassen vlo kan onder ideale omstandigheden binnen 14 dagen plaatsvinden. Onder minder gunstige omstandigheden kan deze periode veel langer duren.

Vlooien kunnen doordat ze jeuk veroorzaken veel problemen voor uw dier veroorzaken: kale plekken, schilfers en allerlei huidontstekingen. Kittens kunnen zelfs bloedarmoede krijgen. Ze kunnen ook overlast geven voor de mensen in huis. Daarnaast kunnen vlooien lintwormen en kattenkrabziekte overdragen. Het is daarom belangrijk om onze huisdieren te beschermen.

Behandeling en preventie

  • Bespreek het besmettingsrisico van uw huisdier met uw dierenarts en pas een bestrijding toe passend bij uw situatie
  • Controleer uw dieren regelmatig (wekelijks) met een goede vlooienkam; let hierbij op de aanwezigheid van vlooienpoepjes in de vacht. Dat zijn zwarte korreltjes die op een natte tissue rood verkleuren.
  • Gebruik goed werkzame middelen en houdt rekening met de werkingsduur; zorg dat uw dieren niet onbeschermd rondlopen
  • Behandel alle dieren in huis gelijktijdig
  • Veel zwemmen of wassen van uw dier kan de werking van sommige middelen verminderen
  • Vlooien kunnen het hele jaar problemen veroorzaken
  • Behandel bij een vastgestelde vlooienbesmetting ook de omgeving. Stofzuig elke dag en was kleden van slaapplaatsen. Mocht u dier vaak met de auto meegaan, vergeet dan niet ook de auto te stofzuigen. Gebruik eventueel een omgevingsspray, liefst met een toegevoegde “Insecten Groei Remmer” (IGR)

Bestel nu ook bij onze webshop

Dierenkliniek Spanbroek heeft nu ook een eigen webshop. Zo kunt u thuis kiezen uit een groot assortiment dierbenodigdheden. Naar keuze kunt u deze thuis laten bezorgen of bij ons op de praktijk afhalen. We hebben regelmatig interessante aanbiedingen.
Neem een kijkje op: dierenkliniekspanbroek.vetpet-shop.eu

Nu ook digitale röntgenfoto’s

Uw dieren kunnen sinds kort nog beter behandeld worden bij ons omdat we nu de beschikking hebben over digitale röntgenapparatuur. Daarmee kunnen we hele kleine dingen zoals de kiezen van een kat, maar ook hele grote dingen zoals de buik van een Duitse dog op de foto zetten. Röntgenfoto’s zijn voor de dierenarts een belangrijk hulpmiddel om de juiste diagnose te stellen.

Geboortebeperking bij de kat

Vanaf 5 maanden leeftijd is een kat vruchtbaar en kan hij of zij zich voortplanten. Dat is meestal niet gewenst. Om te voorkomen dat uw kat een nestje krijgt of een andere kat kan dekken is castratie de beste oplossing. Hoewel er bij een poes vaak wordt gesproken over sterilisatie en bij de kater over castratie, worden ze allebei eigenlijk gecastreerd. Bij een sterilisatie worden de zaadleider en de eierstok alleen afgebonden maar blijven de geslachtsklieren in het lichaam zitten. Dit zorgt ervoor dat een poes nog steeds krols kan worden en een kater nog steeds ongewenst gedrag kan vertonen, maar dat ze zich niet kunnen voortplanten. Bij een castratie worden bij de kater de zaadballen verwijderd en bij de poes de eierstokken. Hierdoor verdwijnt de invloed van de geslachtshormonen op het gedrag, een belangrijke reden om de operatie uit te voeren. De castratie is een definitieve oplossing en kan niet worden teruggedraaid.

Op welk moment kan ik mijn kat het beste laten castreren?

Het beste is om een kat te castreren voordat hij of zij vruchtbaar wordt. Vanaf 4 maanden leeftijd is de narcose net zo veilig als bij volwassen katten. Omdat katten al vanaf 5 maanden vruchtbaar kunnen worden, is het verstandig om ze voor die tijd al te opereren. In Amerika en België is al veel ervaring opgedaan met castratie op deze leeftijd. Uit onderzoek in die landen is gebleken dat er geen nadelige gevolgen zijn voor het gedrag, de groei of andere aspecten van de gezondheid.

Wat als u later wel een nestje wilt, maar niet op dit moment?

Er is geen ideale leeftijd voor een kat om een nestje te krijgen. Dat verschilt namelijk per dier. Lichamelijk is een poes al vanaf 6 maanden leeftijd in staat om moeder te worden. Een kat is echter vanaf anderhalf tot twee jaar pas echt volwassen. Om te voorkomen dat de poes in deze tijd ongewenst gedekt wordt kan de “poezepil” gebruikt worden. Deze tablet moet één keer in de week op een vaste dag gegeven worden. Er kleven aan deze pil helaas verschillende nadelen op langere termijn. Zo vergroot de poezenpil de kans op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte aanzienlijk. Er bestaan helaas nog geen andere (geregistreerde) middelen die deze nadelen niet hebben. Omdat vanwege de nadelen deze medicatie beter niet voor langere tijd gegeven kan worden, wordt vaak als compromis geadviseerd om de poes vanaf een leeftijd van één jaar het eerste nestje te laten krijgen.
Als de poes geen medicatie krijgt zal ze krols worden. Wanneer dat gebeurd is afhankelijk van de periode van het jaar, het gewicht van de kat (bij de eerste krolsheid), het ras, en het sociaal contact dat de kat heeft. Een kat heeft een cyclus van gemiddeld drie weken. Dit betekent echter niet dat een kat die niet gedekt is elke drie weken enkele dagen krols wordt. Het gebeurt vaak dat de kat twee weken krols is en één week niet en daarna weer twee weken krols.

Wat als uw kat ongewenst gedekt is?

Er zijn in Nederland geen middelen geregistreerd om een ongewenste zwangerschap bij een kat af te breken. De beschikbare middelen kunnen nadelige bijwerkingen hebben en zijn nog niet goed getest voor gebruik bij katten.
Het is wel mogelijk om een zwangere poes te steriliseren (castreren). In dat geval wordt ook de baarmoeder met daarin de ongeboren kittens verwijderd. Wij steriliseren de kat alleen in een vroeg stadium van de dracht, als de kittens nog heel klein zijn. Voorkomen is daarom beter dan “genezen”.

Tandvleesproblemen bij hond en kat

Bij onze honden en katten komen veel gebitsproblemen voor. Daarom krijgt het gebit bij onze praktijk veel aandacht. Ontsteking van de weefsels in de mondholte is zelfs de meest voorkomende aandoening bij volwassen dieren. Op een leeftijd van drie jaar heeft meer dan 80% hier last van.

Als baasje merk je hier lang niet altijd wat van. De meeste mensen zullen als eerste een slechte adem opmerken. Verder zijn de tanden vaak niet meer zo mooi wit en is het tandvlees te rood en bloedt het gemakkelijk. Later ontstaat ook pijn en nestelen zich bacteriën in de ruimte tussen de tanden en het kaakbot. Uiteindelijk kunnen de tanden en kiezen verloren gaan omdat ze los gaan zitten.

Het is daarom verstandig om jaarlijks aandacht te besteden aan de gezondheid van het gebit. Met een controle bij het wakkere dier kunnen we zien of een behandeling nodig is. Verder kunnen we een indicatie geven van de te verwachten kosten. Deze controle is onderdeel van het onderzoek bij  de jaarlijkse vaccinatie, maar voeren we ook op andere tijdstippen kosteloos uit.

Als behandeling nodig is wordt deze uitgevoerd onder algehele narcose. Dat is altijd nodig omdat een groot deel van de problemen zich onder het tandvlees afspeelt. Deze problemen kun je niet opsporen en behandelen bij een wakker dier dat weinig zin heeft om gedurende langere tijd netjes stil te blijven zitten.

De behandeling bestaat uit een uitgebreide controle van alle weefsels in de mondholte. De gezondheidstoestand wordt genoteerd in de patiëntenkaart. Indien nodig kunnen er röntgenfoto’s genomen worden. Daarna worden alle tanden en kiezen nauwkeurig gereinigd boven, maar vooral ook onder het tandvlees. Als ze te ernstig aangetast zijn worden ze getrokken. Na de reiniging wordt alles netjes glad gemaakt door te polijsten.

Ook thuis kun je verschillende dingen doen om problemen met het gebit te voorkomen. Zo is het verstandig om dagelijks te poetsen. Daarvoor hebben we tandpasta met vleessmaak. Daarnaast is het mogelijk om de vorming van tandplaque en tandsteen  te remmen met speciale voeding en kauwmaterialen. Een toevoeging aan het drinkwater kan ook een positieve bijdrage leveren aan de preventie van gebitsproblemen.

Neem gerust contact met ons op voor alle vragen over het gebit van uw huisdier. Wij helpen u graag!

Uw kat is drachtig… Wat nu?

Is uw kat zwanger? Dan breekt een spannende tijd aan. Wat gaat er allemaal gebeuren en hoe kunt u haar hierbij het beste helpen?

Een poes heeft een draagtijd van gemiddeld 63 dagen. Rond de 4e week van de dracht gaat het haar rond de tepels van de poes verdwijnen en zult u zien dat de tepels wat meer opzwellen en een wat donkere kleur krijgen. Vanaf de vijfde week zal de buik zichtbaar dikker worden.

Hoe weten we of een kat drachtig is?

  • Vanaf 16 dagen na de dekking kan een echo van de baarmoeder gemaakt worden. De hartjes van de kittens gaan met 16 dagen kloppen. De mooiste beelden zien we rond de 34e dag van de dracht. Met een echo kunnen we vaststellen of een kat drachtig is en of de kittens leven. Wilt u graag weten wanneer uw kat gaat bevallen, dan kan dit het meest nauwkeurig bepaald worden vanaf dag 35. Het precieze aantal kittens kan bij een echo niet bepaald worden.
  • Tussen dag 15 en dag 30 kan de dierenarts voelen of een kat drachtig is. Na de 30e dag worden de vruchtblaasjes te groot om goed een dracht te kunnen vaststellen maar vanaf de 42e dag kan de dierenarts het skelet van de kittens voelen.
  • Met behulp van een röntgenfoto kan het aantal kittens worden vastgesteld. Hierbij kan echter niet gezegd worden hoe lang de kat drachtig is en of de kittens nog leven. Vanaf 35 dagen na de dekking kan een röntgenfoto gemaakt worden. Het meest betrouwbare tijdstip is 5 – 10 dagen voor de uitgerekende datum.

Heeft de aanstaande moeder speciale zorg nodig tijdens haar zwangerschap?

Het is belangrijk om haar gezond en in goede conditie te houden. Ze moet straks bij de bevalling een topprestatie leveren. Om haar en de kittens te beschermen tegen parasieten zoals vlooien en wormen, raden wij aan om de poes twee weken voor de uitgerekende datum te behandelen met Stronghold. Dat middel is veilig en geschikt voor drachtige en zogende dieren. U geeft dan een pipet waardoor niet alleen de moederpoes maar ook de kittens beschermd zijn tegen spoelwormen waarmee ze via de moedermelk besmet kunnen worden.
Het is verstandig om de moeder vanaf dat moment kittenvoer te gaan geven (bijvoorbeeld Hill’s VetEssentials kitten) zodat zij en de kittens voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Om geleidelijk op het nieuwe voer over te schakelen kunt u het nieuwe voer het beste in toenemende hoeveelheden mengen met het oude voer. Te snel omschakelen kan diarree veroorzaken. De moeder mag dit voer blijven eten totdat de kittens niet meer drinken bij haar.

Blijf ons volgen; binnenkort een bericht over de bevalling van de poes!

Als uw dier onder narcose gaat

Bij ons in de kliniek worden bijna dagelijks dieren behandeld onder narcose. Best spannend voor de dieren en hun baasjes! Daarom besteden wij veel aandacht aan de veiligheid en diervriendelijkheid van onze narcose.

Werkwijze

Hond narcose + bewakingVoordat uw dier in slaap gebracht wordt onderzoeken we in uw bijzijn of er gezondheidsproblemen zijn. De uitkomsten van het onderzoek worden met u besproken. Vervolgens krijgt uw dier een injectie om rustig te worden. Bij honden blijft de baas meestal tot het dier lekker in slaap is gevallen. Deze injectie bestaat meestal uit een slaapmiddel en pijnstillende stoffen. Daarna brengen we een infuusnaald in een ader, die tijdens de gehele behandeling blijft zitten. Tijdens de behandeling kunnen hierdoor narcosemiddelen op maat toegediend worden, en geven we een druppelinfuus om de bloeddruk op peil te houden.

Als de diepte van de narcose voldoende is brengen we een buisje (tube) of een masker in de keel aan. Hierdoor geven we tijdens de behandeling lucht met een verhoogd zuurstofgehalte, en kunnen we als dat nodig is beademen.

Dan is het tijd om het bewakingsapparaat aan te sluiten. Daarmee controleren we de kwaliteit van de ademhaling en de bloedsomloop. Ons apparaat kan gelijktijdig een hartfilmpje maken, de hoeveelheid zuurstof in het bloed, het koolzuurgehalte van de adem en de lichaamstemperatuur meten.

Als dat gebeurd is wordt de patiënt voorbereid op de ingreep door bij een operatie de plek van de ingreep te scheren, te wassen en te desinfecteren. Daarna verplaatsen we het dier naar de operatiekamer.

Tijdens de operatie controleren we zeer regelmatig de narcosediepte zodat uw dier niets merkt en geen pijn voelt. Als we klaar zijn met de ingreep mag uw dier weer wakker worden.

De bewaking en zuurstoftoediening blijven aangesloten tot het dier weer met zijn ogen knippert en kan slikken. Dan is het tijd om in onze opname lekker warm en rustig weer wakker te worden. Ook in deze fase houden we de dieren goed in de gaten.

Als het dier goed wakker begint te worden bellen we de baasjes om een ophaalafspraak te maken. Bij het ophalen leggen we uit hoe het dier tijdens de herstelperiode verzorgd moet worden. We bespreken dan bijvoorbeeld de pijnstilling in de dagen na de behandeling, de voeding, eventueel overige medicijnen en maken een controleafspraak.