Met uw dier naar het buitenland?

Het wordt steeds gewoner om je huisdier mee te nemen op vakantie. Wat veel baasjes echter niet weten is dat hun dieren op korte afstand van ons land al ziektes kunnen oplopen die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen. Het gaat daarbij om gevaarlijke en dodelijke ziektes zoals hondsdolheid en verschillende door teken en insecten overgebrachte ziekten. Een aantal van deze ziektes kunnen via onze huisdieren ook weer overgaan op mensen.

Om te voorkomen dat deze ziektes zich verder verspreiden gelden strenge regels voor het reizen met dieren. Vaak moeten de voorbereidingen minimaal 3 weken voor de reis getroffen worden. Sommige landen verbieden het reizen met bepaalde rassen of verplichten het gebruik van een muilkorf. Voor landen buiten de EU gelden vaak nog aanvullende eisen zoals bloedonderzoek, wat vaak al enkele maanden van tevoren uitgevoerd moet worden.

Begin ook goed voorbereid aan de reis zelf. Gebruik in de auto een reiskennel of een hondengordel. In sommige landen is dit zelfs verplicht. Als uw dier met het vliegtuig mee gaat moet u de adviezen van de vliegtuigmaatschappij opvolgen.

Eenmaal in het buitenland moet uw huisdier om besmetting te voorkomen goed beschermd worden tegen een heel scala aan parasieten zoals teken, vlooien, muggen, zandvliegjes en lintwormen. Op veel vakantiebestemmingen kan het ook erg warm zijn, houdt daar ook rekening mee.

Bent u van plan om uw huisdier mee te nemen op reis, vraag dan ruim op tijd advies aan uw dierenarts. Wij zijn op de hoogte van de regels en kunnen u helpen uw dier gezond te houden.