Kattenkrabziekte: wat is dat?

Een paar dagen terug berichtten verschillende media over de kattenkrabziekte naar aanleiding van een onderzoek in Amerika. Wat is kattenkrabziekte eigenlijk en hoe kunnen katten het krijgen?
Kattenkrabziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Bartonella henselae. Deze bacteriën kunnen in hoge aantallen in het bloed van een kat voorkomen zonder zichtbare ziekteverschijnselen. Uit onderzoek is gebleken dat 22% van de Nederlandse katten de bacterie in het bloed heeft en dat ongeveer de helft van de onderzochte katten ooit besmet is geweest.

De bacterie kan tussen katten onderling via vlooien worden overgebracht. Het is dus heel belangrijk om uw dier goed te behandelen tegen vlooien. Mensen lopen de bacterie weer op door een krab of beet van hun kat.

Wat moet je doen als je gebeten of gekrabt bent?

Wanneer men gebeten of gekrabt is door een kat is het belangrijk om de wond goed uit te spoelen en daarna te ontsmetten met bijvoorbeeld betadine. Mocht de bacterie toch onverhoopt zijn overgebracht doordat er bijvoorbeeld niet goed ontsmet is, kunnen op de huid in de buurt van de krab of beet één of meerder bultjes voorkomen die weer verdwijnen. Bij 1/3 van de patiënten gaat de ziekte in de eerste dagen gepaard met koorts, hoofdpijn en algemeen ziek zijn. Na ongeveer 2 weken kunnen de lymfeklieren groot en pijnlijk worden en kan er een abces ontstaan. De ontsteking kan weken tot maanden duren maar gaat over het algemeen bij mensen met een goede weerstand vanzelf weer over. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de ziekte ernstige gevolgen hebben.
In Nederland worden gevallen van kattenkrabziekte niet geregistreerd. Men schat dat de ziekte 300 tot 1000 keer per jaar voorkomt. Er is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geen aanleiding om aan te nemen dat het aantal gevallen stijgt.

Hoe kunnen we de kans op deze ziekte voorkomen?

Door dieren goed vlovrij te houden en eventueel opgelopen wonden goed uit te spoelen en te ontsmetten kunnen we het risico op kattenkrabziekte verminderen. Het is raadzaam verwondingen door katten goed in de gaten te houden en bij mensen met een verminderde weerstand contact op te nemen met de dokter.