Als uw dier onder narcose gaat

Bij ons in de kliniek worden bijna dagelijks dieren behandeld onder narcose. Best spannend voor de dieren en hun baasjes! Daarom besteden wij veel aandacht aan de veiligheid en diervriendelijkheid van onze narcose.

Werkwijze

Hond narcose + bewakingVoordat uw dier in slaap gebracht wordt onderzoeken we in uw bijzijn of er gezondheidsproblemen zijn. De uitkomsten van het onderzoek worden met u besproken. Vervolgens krijgt uw dier een injectie om rustig te worden. Bij honden blijft de baas meestal tot het dier lekker in slaap is gevallen. Deze injectie bestaat meestal uit een slaapmiddel en pijnstillende stoffen. Daarna brengen we een infuusnaald in een ader, die tijdens de gehele behandeling blijft zitten. Tijdens de behandeling kunnen hierdoor narcosemiddelen op maat toegediend worden, en geven we een druppelinfuus om de bloeddruk op peil te houden.

Als de diepte van de narcose voldoende is brengen we een buisje (tube) of een masker in de keel aan. Hierdoor geven we tijdens de behandeling lucht met een verhoogd zuurstofgehalte, en kunnen we als dat nodig is beademen.

Dan is het tijd om het bewakingsapparaat aan te sluiten. Daarmee controleren we de kwaliteit van de ademhaling en de bloedsomloop. Ons apparaat kan gelijktijdig een hartfilmpje maken, de hoeveelheid zuurstof in het bloed, het koolzuurgehalte van de adem en de lichaamstemperatuur meten.

Als dat gebeurd is wordt de patiƫnt voorbereid op de ingreep door bij een operatie de plek van de ingreep te scheren, te wassen en te desinfecteren. Daarna verplaatsen we het dier naar de operatiekamer.

Tijdens de operatie controleren we zeer regelmatig de narcosediepte zodat uw dier niets merkt en geen pijn voelt. Als we klaar zijn met de ingreep mag uw dier weer wakker worden.

De bewaking en zuurstoftoediening blijven aangesloten tot het dier weer met zijn ogen knippert en kan slikken. Dan is het tijd om in onze opname lekker warm en rustig weer wakker te worden. Ook in deze fase houden we de dieren goed in de gaten.

Als het dier goed wakker begint te worden bellen we de baasjes om een ophaalafspraak te maken. Bij het ophalen leggen we uit hoe het dier tijdens de herstelperiode verzorgd moet worden. We bespreken dan bijvoorbeeld de pijnstilling in de dagen na de behandeling, de voeding, eventueel overige medicijnen en maken een controleafspraak.