Bescherm uw huisdier tegen vlooien

Vlooien zijn kleine insecten die veel overlast voor uw huisdier kunnen veroorzaken. Ze komen het hele jaar voor omdat ze goed zijn aangepast aan het leven binnenshuis. Een vlo heeft het bloed van een gastheer nodig om te overleven. Zonder gastheer kan een vlo slechts enkele dagen overleven. Na de eerste keer bloed zuigen heeft een vlo elke dag een bloedmaaltijd nodig. De meeste vlooien leven één tot drie weken, maar sommigen leven tot wel vijf maanden.
Een vrouwelijke vlo legt gemiddeld twintig eitjes per dag die in de omgeving terecht komen. Ze komen onder de juiste omstandigheden binnen enkele dagen uit. De larven uit deze eitjes voeden zich met huidschilfers en vlooienontlasting. Ze houden niet van licht en kruipen vaak weg in kieren en naden of diep in tapijt of meubilair. Als de larven zijn uitgegroeid, verpoppen ze zich in een cocon. Dit stadium is lastig te bestrijden omdat ze zeer goed beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. Een pop kan zelfs tot 24 maanden overleven.
De ontwikkeling van ei tot volwassen vlo kan onder ideale omstandigheden binnen 14 dagen plaatsvinden. Onder minder gunstige omstandigheden kan deze periode veel langer duren.

Vlooien kunnen doordat ze jeuk veroorzaken veel problemen voor uw dier veroorzaken: kale plekken, schilfers en allerlei huidontstekingen. Kittens kunnen zelfs bloedarmoede krijgen. Ze kunnen ook overlast geven voor de mensen in huis. Daarnaast kunnen vlooien lintwormen en kattenkrabziekte overdragen. Het is daarom belangrijk om onze huisdieren te beschermen.

Behandeling en preventie

  • Bespreek het besmettingsrisico van uw huisdier met uw dierenarts en pas een bestrijding toe passend bij uw situatie
  • Controleer uw dieren regelmatig (wekelijks) met een goede vlooienkam; let hierbij op de aanwezigheid van vlooienpoepjes in de vacht. Dat zijn zwarte korreltjes die op een natte tissue rood verkleuren.
  • Gebruik goed werkzame middelen en houdt rekening met de werkingsduur; zorg dat uw dieren niet onbeschermd rondlopen
  • Behandel alle dieren in huis gelijktijdig
  • Veel zwemmen of wassen van uw dier kan de werking van sommige middelen verminderen
  • Vlooien kunnen het hele jaar problemen veroorzaken
  • Behandel bij een vastgestelde vlooienbesmetting ook de omgeving. Stofzuig elke dag en was kleden van slaapplaatsen. Mocht u dier vaak met de auto meegaan, vergeet dan niet ook de auto te stofzuigen. Gebruik eventueel een omgevingsspray, liefst met een toegevoegde “Insecten Groei Remmer” (IGR)